Friday 1 June 2012

Puding Jagung Kastard

Assalamualaikum,

Selamat malam semua..hari ni saya nak kongsi 1 resepi dari my mom...dah lama tak buat sebenarnya tapi sebab minggu lepas kawan-kawan datang so just idea on the spot je (tapi bukan spot rim ye :-p)..lepas balik dari umah kawen kawan so singgahla shopping2 beli barang..dah sampai rumah dok lepak2 jap then dengan semangat jitu pergi la dapur...tiba2 macam ingat xingat resepi pulak (hhehehe)...ape lagi call my mom mintak resepi..senang je resepi dia....ok mai saya kongsi resepi ni

Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastard
3/4 cawan gula (ikutla citarasa masing2 ye)
1 tin jagung (nak best pilih cream corn sebab jagung dia xkeras sangat)
1 kotak kecil santan (santan ni campurla dengan 3 cawan air)

hah cara nak buat dia lagi senang...bak kata orang dulu2 campak2 je....tapi jangan campak xmasuk periuk lak...ok mula2 tu masukkan semua bahan dalam periuk (xkesah nak gune gune periuk ape janji bukan periuk api)...kacau atas darat dulu (atas darat tau jangan atas laut)...hehehhe...maksud atas darat tu jangan letak atas dapur lagi..just kacau bagi sebati then baru letak atas dapur kemudian kacau perlahan2...yang penting api perlahan ye jangan gune api menjulang-julang lak ye nnti jadi puding versi hitam....kacau sehingga pekat dan berkilat..dan cantik berkilat masukkan cepat ke dalam bekas sebab puding tu cepat keras dan akhir sekali biar sejuk...kat bawah ni saya kongsikan gambar yang xcukup pixel sebab guna hp je...gambar masa dah masak dalam periuk je sempat snap...hehe..xpe nanti kalau saya buat lagi saya akan kongsikan gambar ye....anyway thanx baca post ni dan boleh komen ye..try ye resepi ni....


No comments:

Post a Comment